20.10.2014

hashtag viski

Mua on sitten rieponut se, kuinka viime viikkoina #viski -aiheesta on revitelty vaikka mitä. Suomalaisilta on muka viety oikeudet juomiseen ja jopa sananvapauteen. Hurjimmat ovat vaatineet AVIn väkeä saunan taakse, vaikka se "Putouksen saamien tietojen mukaan on ollut täynnä jo edellisviikon keskiviikosta lähtien". 

Niin alkoholimainonnan kieltämisellä pyritään puuttumaan lapsiin ja nuoriin vaikuttavaan mielikuvamainontaan, ei aikuisten juomatottumuksiin. Asiasta on vahvaa tutkimusnäyttöä: mietojen alkoholijuomien mielikuvamainonta saa nuoret aloittamaan alkoholinkäytön ja se lisää nuorten juomista. Nuorena aloitettu alkoholinkäyttö puolestaan altistaa ongelmille aikuisiällä: alkoholin ja muiden päihteiden suurkulutus on vahvassa yhteydessä nuorena aloitettuun päihteidenkäyttöön. Mitä myöhemmälle iälle saamme venytettyä nuorten alkoholikokeiluja, sen paremmin hän selviää alkoholin "kohtuukäyttäjänä" aikuisiässään.

Joka tapauksessa, törmäsin tänään videoon, joka herättää ajatuksia myös toisesta todellisuudesta. Ei niinkään nuorten juomiseen liittyen, vaan vanhempien päihdehakuiseen juomiseen lasten läsnäollessä.




Itselläni on kaksi teini-ikäistä lasta, joten kumpikin aihe koskettaa läheisesti; sekä nuorten juomakulttuuri, että Vanhemmuus ja alkoholinkäyttö; missä menee raja? Mun vastaus on, että lasten aikana raja menee Humalassa. Siinä menee varsin suoraviivainen ja terävä raja. Humalassa raja on ylitetty! 

Vanhemmuudessa on monta harkinnan paikkaa ja mahdollisuutta muuttua "paremmaksi", lapsi kasvattaa vanhempaansa vähintään yhtä paljon kuin vanhempi lastaan. Arki on tärkein! Mun arki on mun lasten lapsuus! 


"Sinun arkesi on jonkun lapsuus"
Meidän perhe



18.10.2014

Fusion

Mulla on liikaa blogeja! On kissaa, puutarhaa, matkustamista, ruoanlaittoa ja vaan mua muka! Ajattelin ensin, että bloggaajat ja bloggaus on jotenkin rajoittunutta, että aina pitää pysyä omassa boxissa, omassa genressä. Nyt huomaan, että NOPE! Aika vaikeaa on jakaa elämää ja ajatuksia, mikä kuuluu mihinkin blogiin. Niinpä koitan siirtää esim puutarhablogistani juttuja tähän blogiin, säilyttäen postauspäiväykset entisinä. Kommentit toki menetän, harmi. Ei sillä, että niitä esim puutarhablogissani olisi ihan  "hurumycket", mutta koen epäkohteliaaksi deletoida lukijoitten kommentteja.. kokeillaan mitä saan aikaiseksi. 




Ja koitan tämän myötä myös olla aktiivisempi :)

12.10.2014

Puutarhan lokakuu

Oi loistoa syksyn metsän! Oi kirkasta voimaa sen!
Ylt'ympäri ruskeat rungot läpi havujen vehreyden,
märät kiiltävät lehdet mullassa ja kostea sammalmaa,
— en mitään maailmassa voi siten rakastaa.

Joka ainoan lehden kauneus koskee sydämeen,
joka mättään väliin silmäni jää kuin uuteen syvyyteen.
Ja havut hohtavat helmissään, ja haapa alaston
käsivartensa paljaat ja voimakkaat ylös tuuliin nostanut on.

Tätä tuoksua syksyn mullan! Ei ole sen vahvempaa.

~Saima Harmaja~


Tämä sunnuntai kului pihatöissä, samalla kuvailin puutarhasta löytyviä värejä ja löysin vielä jopa kukkivia kukkiakin, vaikka on jo melkein lokakuun puoliväli. Ja pakkastakin on jo ollut. Rakastan niin syksyä (kunhan ei sada, ainakaan räntää. Pimeetä ja mustaa räntäistä marraskuuta en kaipaa yhtään. Sen ajan elän unessa ja odotan lunta pelastajaksi).


Koristearonia hohtaa kuin tulessa
Leijonankita hohkaa kuin kuluvaa vuodenaikaa uhmaten
Mirrinminttu 
Kaunosilmäkään ei säätä kainostele
Mikäs se sieltä kurkkaa :)
Malvakin vielä hehkeänä
Ja muurinkello
Lyhtykukka 
Krassitkin vielä hengissä, vaikka oli jo pakkasta
Syysleimu a alkaa kuihtumaan
Keijunmekko kukoistaa upeana
Ja nämä hassukat vasta aukeavat
Myös juhannusruusu on pukeutunut punaiseen :)

Ihanaa syksyä, toivottavasti sää pysyy suht kuivana.
Nautitaan vielä hetki ennen talven tuloa. 
Mitä vähemmän räntää, sen parempi syksy!



4 kommenttia:

Cheri 16. lokakuuta 2014 1.54
Sinulla on värikäs puutarha, syksyä uhmaavia kukkijoita vielä runsaasti. Talvetatko keijunmekon?

Me Like 18. lokakuuta 2014 15.04
Kiitos vinkistä, en edes tiennyt että niin voi tehdä. Tutkin jo Marttojen sivuilta ohjeita, ja tavoitteena on huomenna tutkia tilanne: nyppiäkö vain ruskeat siemenet kuivumaan, vai yritänkö nostaa koko mekon sisätiloihin :)

maatuska 17. lokakuuta 2014 4.58
Huikean värinen leijonankita.

Me Like 18. lokakuuta 2014 15.04
Niin minustakin! Todella mahtavan syvä sävy :)

2.10.2014

Hupparikansan puolella

Niin tärkeä asia, että päätin osallistua myös blogistaniassa!

"Ole hupparikansan puolella! 

Hupparikansan puolella olevat pitävät nuorisotyötä tärkeänä ja arvokkaana. He tietävät, että nuoret tarvitsevat rinnalleen aikuisia. He ajattelevat, että nuorisotyö tarvitsee riittävät resurssit niin valtion, kuntien kuin järjestöjenkin budjetissa. Hupparikansan puolella olevat toimivat nuorten hyväksi. He toimivat myös saadakseen päättäjät tekemään viisaita päätöksiä nuorten ja nuorisotyön tueksi. 

Hupparikansan haaste: 

1) Ota itsestäsi selfie huppari päällä ja jaa kuva Facebookissa (tässä tapahtumassa ja yksityisyysasetuksistasi riippuen myös omalla sivullasi) sekä Twitterissä tai Instagramissa. Liitä mukaan #hupparikansanpuolella. Haasta samalla muut hupparikansan puolelle. Kutsu kaveriesi lisäksi mukaan myös kansanedustajia, kuntapäättäjiä ja järjestöjohtajia.






2) Nuorisotyön viikolla, torstaina 2.10., haastamme sinut lähtemään töihin pikkutakin sijaan rennosti hupparissa. Näytä, että olet hupparikansanpuolella!
Lisätietoja hupparikansasta"