20.10.2014

hashtag viski

Mua on sitten rieponut se, kuinka viime viikkoina #viski -aiheesta on revitelty vaikka mitä. Suomalaisilta on muka viety oikeudet juomiseen ja jopa sananvapauteen. Hurjimmat ovat vaatineet AVIn väkeä saunan taakse, vaikka se "Putouksen saamien tietojen mukaan on ollut täynnä jo edellisviikon keskiviikosta lähtien". 

Niin alkoholimainonnan kieltämisellä pyritään puuttumaan lapsiin ja nuoriin vaikuttavaan mielikuvamainontaan, ei aikuisten juomatottumuksiin. Asiasta on vahvaa tutkimusnäyttöä: mietojen alkoholijuomien mielikuvamainonta saa nuoret aloittamaan alkoholinkäytön ja se lisää nuorten juomista. Nuorena aloitettu alkoholinkäyttö puolestaan altistaa ongelmille aikuisiällä: alkoholin ja muiden päihteiden suurkulutus on vahvassa yhteydessä nuorena aloitettuun päihteidenkäyttöön. Mitä myöhemmälle iälle saamme venytettyä nuorten alkoholikokeiluja, sen paremmin hän selviää alkoholin "kohtuukäyttäjänä" aikuisiässään.

Joka tapauksessa, törmäsin tänään videoon, joka herättää ajatuksia myös toisesta todellisuudesta. Ei niinkään nuorten juomiseen liittyen, vaan vanhempien päihdehakuiseen juomiseen lasten läsnäollessä.
Itselläni on kaksi teini-ikäistä lasta, joten kumpikin aihe koskettaa läheisesti; sekä nuorten juomakulttuuri, että Vanhemmuus ja alkoholinkäyttö; missä menee raja? Mun vastaus on, että lasten aikana raja menee Humalassa. Siinä menee varsin suoraviivainen ja terävä raja. Humalassa raja on ylitetty! 

Vanhemmuudessa on monta harkinnan paikkaa ja mahdollisuutta muuttua "paremmaksi", lapsi kasvattaa vanhempaansa vähintään yhtä paljon kuin vanhempi lastaan. Arki on tärkein! Mun arki on mun lasten lapsuus! 


"Sinun arkesi on jonkun lapsuus"
Meidän perheEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!