7.12.2014

Itsenäisyyspäivän viettoa

Juhlistimme Suomen 97. Itsenäisyyspäivää hyvässä seurassa ja hyvä ruoan parissa.

Ilta ja samoin Joulukausi aloitettiin tällä joulujuomalla. Glögiksi valikoitui Alkon hyllystä löytyvä upeanmakuinen Dufvenbrooksin Suklaaglögi. Suosittelen!


Alkuruoaksi olin keitellut Bataattikeittoa, jota tarjoiltiin saaristolaisleivän kera. Keittoon lisukkeeksi ruokosiirapilla maustettua turkkilaista yoghurttia ja kuivalla pannulla paahdettuja kurpitsansiemeniä. Nam!



Keiton keittelin kasvisliemessä 700 grammasta bataattia, neljästä porkkanasta ja yhdestä kookkaasta sipulista. Soseuttamisen jälkeen soppa maustetaan suolalla, 2,5 desillä kermaa ja maun mukaan muutamalla ruokalusikallisella makeaa chilikastiketta. Avot kuinka hyvää!



Pääruokana oli Colapossua, kiemuraperunoita (kaupan pakastealtaasta) ja hedelmäistä juustosalaattia. 


Colapossu on todella herkullisen makuista ja helppovalmisteista. Possu kattilaan hamarapuoli alaspäin. Meillä oli 2,5 kiloinen kinkku. Päälle pari kolme sipulia lohkottuna ja sitten Coca-Colaa niin paljon, että possu peittyy. Sitä keitellään nmahdollisimman pienellä levyllä kolmisen tuntia. Ja valmis! Jos haluaa, voi possuun laittaa myös paistomittarin. Tavoitelämpö on noin 93 astetta, eli ylikypsää!



Koska oli joulunaika, viimeisteltiin meillä possu sinappihuntuun uunissa ja leikattiin kinkun tapaan. Mutta muina vuodenaikoina tämä tarjoillaan trendikkäänä nyhtöpossuna eli pulled porkkina. Eli lihaa ei leikatakaan veitsellä vaan nyhdetään säikeiksi haarukalla. Tämän nyhdön voi halutessaan karamellisoida lisäämällä siihen esim Barbeque -kastiketta (tai Cola -marinadia) ja paahtamalla 250 asteisessa uunissa vartin verran. 



Hedelmäiseen juustosalaattiin kuuluu salaattia maun mukaan, suolaheinää, hedelmiä maun mukaan (itse pidän viinirypäleistä ja ananaksesta tässä) sekä valko- ja sinihomejuuston paloja. 



Jälkiruoaksi tarjoilin suklaamoussea, joka oli koristeltu kuivatuilla karpaloilla.



Valitsin tällä kertaa helpon perusreseptin, 2 desiä kermaa ja 200 grammaa suklaata. 3/4 kermasta kattilaan ja kun se kiehahti, kattila pois liedeltä ja suklaa sekaan, se sulaa sinne kyllä. Sitten vatkataan loppu 1½ desiä vaahdoksi ja sekoitetaan jäähtyneeseen suklaaseokseen. Jaetaan mousse annoskuppeihin ja laitetaan vähintään 2 tunniksi jääkaappiin. 




Sitten siirryimmekin vieraiden kanssa TV:n ääreen katsomaan Linnan juhlia. Ja milläs muulla Itsenäisen Suomen juhlaa juhlistettiin kuin skumpalla ja Suomisuklailla :)




Parempaa alkanutta 98. itsenäistä vuotta meille kaikille! Toivotaan viisaampia päätöksiä ja maltillisempia, tai ainakin eettisesti kestävämpiä päätöksiä valtakuntamme "silmäätekeviltä" säästötoimenpiteiden suhteen! 

5 kommenttia:

  1. Nam! Oli pakko ottaa ylös tuosta tuo colapossun ja suklaamoussen ohje!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohjetarkistus: Eli siis miten ne suklaamoussen kermat: 3/4 kiuhautetaan ja 1,5 dl vatkataan. Ei siitä 2 desiä yhteensä tule.. Eli siis kumpaa on vain 0,5 dl?

      Poista
    2. Buahhahhaa! Kiva kun tuplasin osan reseptistä ja osaa en :) Siis 4 desiä kermaa ja 200 g suklaata. 1½ dl kattilaan ja suklaa joukkoon, kun kiehahtaa. Ja 2½ desiä vatkataan..

      Poista
  2. Voi jestas mitkä herkut vaikka juuri söin, niin nyt iski nälkä. :)

    Iloista iltaa. :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!