29.12.2014

Joulu, juhla armahainen

Joulu on mulle juhlista jaloin. Rakastan joulua, koristeita, kynttilöitä, kuusen tuoksua, glögiä, riisipuuroa, jouluruokia ja ennenkaikkea sukua juhlistamassa joulua kanssamme. 

Jouluaatto alkaa uunista nostetulla kinkulla ja riisipuurolla. Sitten ennen Turun joulurauhan julistusta käydään hautuumaalla ♥

Sitten iltapäivällä tuleekin vieraita! Meillä tapahtui jouluun liittyvä sukupolvenvaihdos, kun muutimme omakotitaloon, riittävän isoihin tiloihin. Vuodesta 2007 saakka, on joulua vietetty meillä, välillä isommalla ja välillä pienemmällä porukalla. 

Vieraille tarjoillaan lämpimiksi glögit...
...vaaleat tai perinteiset punaviiniglögit, riippuen vieraista. Yksi sukulaisista saa kaikesta punaviiniin liittyvästä migreenin, joten kun hän on paikalla, on tarjolla valkoviiniglögit :) 


Tänä vuonna aattoa meillä vietti kuusi henkilöä

Joulupäivänä meitä oli jo yhdeksän ja Tapaninpäivänä 12 henkilöä. Se oli jo niin paljon, ettei ruoatkaan enää mahtuneet pöytään :)
Jouluruoat on meillä aika vakiot, kaikilla on omat herkkunsa: Kalaa pitää olla: lämminsavulohta, muikkuja, sardiineja, liemikatkarapuja, katkarapumätisalaattia, lohiherkkua, Ahti-perhesilliä, lasimestarinsilliä, simpukoita ja... 


Kirjolohen mätiä...
Valkosipuli- ja sinappisilakoita...
Kylmäsavurullia...
ja Graavilohta.
Lisäksi kylmäpuolella pitää olla: Schopska-salaattia, rosollia, tankoparsaa, kurkkusalaattia, pikku suolakurkkuja, italiansalaattia, sienisalaattia, oliiveja, hillosipuleita, marinoituja valkosipuleita, tomaatti-sipulisalaattia ja ...

Täytettyjä kananmunia..
Leikkeleitä (poroa, hevosta, kalkkunaa, ilmakuivattua kinkkua, metukkaa)
..ja juustoja
(Aura, Aura Gold, Brie, Mustaleima, Cheddar, MustaPekka, Pikkusisko, Konjakki-juusto)
Joka joulu meiltä löytyy myös kinkku ja savukalkkuna
Ja niiden painikkeeksi tietenkin konjakkisinappia!
Sekä snapsit ym ruokajuomat
Niin, ja lämpimältä puolelta löytyy perunalaatikko, lanttulaatikko, porkkanalaatikko, bataattilaatikko, maksalaatikko, keitetyt pernat ja riistakäristys. Ja herneet (tottumus- ja makukysymyksistä johtuen, meillä on sekä pakasteherneitä että purkkiherneitä :)  )

Jälkiruokina jouluisin toimii parhaiten jäädykkeet. Jouluaattona meillä oli tosin valkosuklaa-karpalo pannacottaa. Tapanina oli suklaa-puolukka -jäädykettä.

Joulupäivänä jälkiruokana vadelma-jäädyke
Kahvipöytää koristi tänä vuonna
punaviini-tummasuklaakakku (nam)
Ja piparit
Joulupukki on meillä joulun vakivieras,
aivan mahtava tyyppi!
Meillä lauletaan ja soitetaan joulupukille useitakin musiikkiesityksiä, musiikki kuuluu minun perheen arkeen ja juhlaan ihan isolla M-kirjaimella. 

  
Yksi saamistani joululahjoista.
Pukin käynnin jälkeen se selvisi, mihin
 kaikki lasipurkit olivat kaapista hävinneet :)

Meidän jouluaattoon on jo vuosia kuulunut
öinen joulukirkko.
Aleksanterin kirkossa saa klo 23 alkaen
nauttia Jouluevankeliumista ja joululauluista.

Joulupäivänä ja Tapaninpäivänä meillä pelattiinkin korttia aamuyöhön saakka. Joulupäivänä pelaajia oli 5, Tapanina 9 henkilöä. 


Nyt haikein mielin vain katselen kuvia, joulu on taas ohi, vuosi vaihtuu ja Loppiainen lähestyy. Koristeet pitää nostella piiloon ylähyllyn laatikoihin, jouluverhot viikata vaatehuoneen kätköihin... arki palaa. Voi pahus! Tai niin kai tän kuuluu mennä, ei mikään juhla voi jatkua eikä joulu voi tulla, ellei se ensin mene! No, nyt siten juhannusta ja kesäloma odottelemaan ;)

2 kommenttia:

 1. Tosi viehättävä postaus joulustanne, kyllä oli tarjolla montaa sorttia ja herkulliselta näyttää.
  Jouluun kuuluu läheiset ja suku, me tosin olimme täällä maalla kahdestaan kolmen kissan kanssa. Oltiin kuin myyrät pesässä ja vasta ensi vuonna tulemme takaisin kaupunkimaisemiin.
  Hyvää jatkoa sinne teille.......

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Molley, ja tervetuloa blogiini :) Joskus on "myyrien aika" ja joskus koittaa taas toisenlaiset ajat, näinhän se menee :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!